Varför ska jag teckna en försäkring?

Du kanske har ställt dig denna fråga många gånger. Privatpersoner har ofta en negativ inställning till försäkringsbolagen. Dessa företag vill gärna ha våra pengar. Frågan är dock om de är villiga att hjälpa till när man behöver dem? Svaret på denna fråga är mestadels ja. Som kund måste du dock uppge korrekta uppgifter.

Vad menar vi egentligen med korrekta uppgifter? När du tecknar en försäkring kommer du få ett antal frågor. Om det handlar om ett boende kan frågorna beröra vilka säkerhetsåtgärder du har vidtagit.

  • Har du installerat en brandvarnare?
  • Har du ett larmsystem?
  • Är dörrlåset nytt och i gott skick?

Dessa frågor kommer påverka hur mycket du behöver betala. Viktigast av allt är dock att de kan avgöra om du får en ersättning eller inte.

Försäkringsbolagen gör nästan alltid en utredning om du har haft inbrott i ditt hem. De vill säkerställa så att det inte är du själv som har iscensatt inbrottet. De vill också att du gör en polisanmälan. Polisen kommer kunna agera som oberoende tredje part. De kan bland annat bedöma sannolikheten av att du faktiskt har blivit utsatt för ett brott.

Allt detta kan sänka förtroendet för försäkringsbolaget. Deras uppgift är dock inte att misstro dig. De vill endast kontrollera så att allt har gått till på det sätt som du har uppgett.

I ett andra steg kommer de också att granska vilka uppgifter du lämnade när du tecknade försäkringen. Om du exempelvis har ljugit om larmsystemet så kommer det få konsekvenser. Detta är egentligen rätt logiskt och majoriteten av alla konsumenter har inget att dölja.

Som konsument kan det dock vara svårt att hitta den bästa försäkringsmedlaren för just dina behov. Med Försäkringsguiden hittar du den bästa försäkringen. De guidar dig igenom alla svåra termer och redovisar priser på ett lättförståeligt sätt.

Checklista när du väljer försäkring

  • Du bör i ett första skede kontrollera marknaden och dess olika aktörer. Länken ovan kan hjälpa dig med detta. Tänk på att bolagen ofta vänder sig till olika typer av kunder. Det finns exempelvis företag som specialiserar sig på människor som har ett mindre försäkringsbehov. Det kan exempelvis handla om personer som endast söker skydd mot stöld och brand.
  • I ett andra steg kan du kontakta det företag som du tycker är lämpligt. Tänk på att de marknadsförda priserna inte alltid behöver gälla för dig. Ibland kan du få en rabatt om du samlar flera saker under samma försäkring. 
  • I ett tredje steg bör du göra en extra kontroll över omdömen. Nästan alla företag har fått omdömen på nätet. En del branscher är dock mer utsatta för kritik. Försäkringsbranschen har i regel mer negativa omdömen än många andra branscher.
  • Anledningen till detta är enkel. Många missnöjda kunder vill vädra sina åsikter när det står mycket pengar på spel. I själva verket kan det vara så att dessa kunder inte har uppfyllt deras del av avtalet. De kanske har uppgett felaktiga uppgifter när de tecknade försäkringen. Vi har redan pratat om konsekvenserna av ett sådant beslut.

Försäkringsförmedlarna är inte nödvändigtvis oärliga även om det finns många negativa omdömen om dem. De blir nämligen utsatta för oärliga människors intentioner varje år. De måste därför vidta säkerhetsåtgärder.

En konsekvens av detta är att vissa människor skippar att teckna försäkring. De tänker att de lika väl kan hantera situationen på egen hand.

Problemet är att denna situation ibland kan vara en brand. Om ditt hus brinner ner bör du vara glad om du klarar livhanken. Om du inte får ersättning för huset så är utgången i vilket fall att likna en katastrof. 

Icke nödvändiga försäkringar

En del människor har ett stort försäkringsbehov. Man kanske äger en båt eller en scooter. Det är inte ett måste att försäkra dessa saker, men det är något man brukar rekommendera.

Husdjur utgör en annan viktig kategori. Detta kan kosta mycket pengar, speciellt vissa hundraser. Här måste man försöka tänka på tråkiga scenarier, även om det kan kännas obehagligt. Många husdjur blir en del av familjen. Man känner starka känslor för sin hund eller katt.

Ibland går denna kärlek inte att mäta med monetära termer. Om man måste betala en premie på flera hundralappar per månad brukar det vara värt det i slutändan. Även här finns det en rad olika bolag som erbjuder försäkringstjänster.

Du kan  se alla hundförsäkringar här. Tänk på att genomföra den process som vi beskrev tidigare. Det kan finnas vissa företag som har specialiserat sig på just hundar. Det kan också finnas företag som har specialiserat sig på katter.

Under denna rubrik måste vi också lyfta en annan viktig faktor. Hobbys, såsom ridning, kan innebära stora risker. Det är inte bara hästarna som kan bli skadade. Flera människor skadar sig årligen när de rider. I detta fall kan man behöva teckna en försäkring för sin egen hälsa.

Ibland bortser vi från vårt eget skyddsbehov. Det är inte så konstigt på grund av den välfärd som finns i Sverige. Samtidigt kan inte välfärden hjälpa oss med allt. Om vi blir skadade kan vi behöva extra pengar för att komma på fötter igen. Rehabilitering och annat kan ta lång tid.

Vi människor tenderar att inte vilja tänka allt för mycket på konsekvenser. Visst oroar vi oss, men vi går sällan till handling. När det gäller försäkringar bör du försöka gå till handling. Hela din privatekonomi kan stå på spel om något skulle gå snett och du står utan skydd. –

Resor

Svenskar gillar att resa. Många gillar också att resa långt, helst till destinationer långt ifrån Europa. Under semestern tror vi inte att något tråkigt ska hända. Själva syftet med semestern är trots allt att kunna ta det lugnt utan att behöva bekymra sig över vardagliga bestyr. 

Tyvärr är inte alla svenskar medvetna om att semestern kan bli en väldigt dyr historia om man råkar ut för en olycka eller dylikt. I detta fall bör man ha en försäkring. Den hjälper dig nämligen att få vård och du kan till och med få en gratis hemresa om du blir allvarligt skadad.

Många svenskar har faktiskt en reseförsäkring utan att de vet om det. Hemförsäkringen brukar nämligen täcka eventuella olyckor utomlands. Det finns dock ett antal regler kring detta. Ibland är det bara personen som står på hemförsäkringen som har detta skydd.

Du bör alltid kontrollera detta innan du reser. Varje år rapporterar man om svenskar som råkar ut för olyckor utomlands och som står utan skydd. Ibland kan myndigheterna hjälpa till med omvårdnadskostnader. Detta är dock aldrig gratis, och utgångspunkten är att man ska sköta det på egen hand.

Samtidigt bör det tilläggas att du har rätt till vård i länderna inom den Europeiska unionen. Du har till och med samma rätt till vård som landets egna medborgare. Det bör dock tilläggas att vissa EU-länder har en betydligt lägre levnadsstandard än vi har i Sverige. Det finns därför en risk för att du får undermålig vård om du skulle bli riktigt dålig.

En annan viktig aspekt är att du inte har rätten att bli hemtransporterad från ett annat EU-land. Det är endast en försäkring som har denna förmån. Sannolikheten för detta är visserligen låg, men risken finns alltid. 

Sammanfattning

I denna artikel har du fått flera goda råd. Tänk dock på att det alltid är ditt kontrakt med försäkringsförmedlaren som stipulerar dina rättigheter och skyldigheter.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *