Moderna råttfällor som är snygga

Det är ingen som tycker om råttor. I alla fall inte de där som springer omkring lösa under huset. Inte alls det samma som de älskade husdjuren. Folk som har råttor som keldjur säger att de är väldigt goa och härliga. Trogna som en hund är ett av de vanliga uttrycken. Men när det kommer till vilda råttor eller möss betecknas de gärna som skadedjur.

En av orsakerna till att ingen vill ha skadedjur omkring sig är att de kan föra med sig sjukdomar. De är helt vanliga djur, men de går runt överallt. Och äter så gott som vad som helst också. Därför är det lätt hänt att de sprider bakterier och annat otrevligt som ingen mår bra av. Inte så konstigt om råttfällor och sanering är på högsta modet. 

Förebyggande åtgärder det bästa

I stället för att lägga ner tid och pengar på att sanera är det vanligtvis bäst att undvika problemet helt och hållet. Och här kan en bra, professionell firma vara till hjälp. De kan nämligen ge dig råd om hur du förebygger hela problemet med skadedjur. Bland annat gäller det att aldrig lämna mat framme, för de har ett luktsinne som inte är av den här världen. Hur du slipper få in råttor i huset

Renlighet och hygien är grunden för att hålla skadedjuren borta, men ibland råkar du illa ut ändå. Då är det samma firma som kan sanera stället. De kan snabbt bli av med ohyran som en del kallar dem. Till skillnad från vanligt folk har de både utrustning, produkter och kunskap som gör att det inte tar lång tid innan du slipper de oinbjudna gästerna. Hur du blir av med råttor eller möss i huset

Hålla staden ren från skadedjur

På många håll är både fåglar och råttor ett problem. Nästan alltid är det kopplat till mat av något slag. Folk kastar skräp både här och där, och djuren kommer för att äta upp matresterna. De flesta restauranger satsar på uteservering under de varma sommarmånaderna. Det är lätt hänt att mat ramlar ner eller blir kvar på borden. Folk äter glass och tappar den på parkstigarna, och så vidare.

Lägg sedan till alla parker och grönområden så har möss och råttor gott om plats. Och naturen är ju också deras naturliga hemvist. Men om de förökar sig är det inte bra, och flera kommuner satsar på att hålla dem under strikt kontroll. Expressen skriver om finurliga råttfällor i Göteborg. De fungerar både som bänkar och fällor, med andra ord utnyttjas de maximalt. 

För du måste också vara försiktig med fällor så inga husdjur eller barn skadas. Det går inte att lägga ut råttgift hur som helst, inte heller i hemmet. Därför brukar det fungera bäst när du anlitar en specialiserad firma. De vet precis vad som fungerar och var de ska vara försiktiga. Ibland måste du använda gift, men det bör ske på ett kontrollerat sätt. Ingen vill bli skadad, varken levande varelser eller växtligheten. 

Alla har sin plats

Råttor och möss har sin plats i naturen. Där gör de nytta och är en del av ekosystemet. Problemet uppstår när de drar sig närmare människorna. För där gör de skada, och är inte välkomna. Läs i Expressen om hotellet som har möss på rummet. Det är läskigt när mössen tar sig in på hotellrummen. Men det kan även vara farligt eftersom de lätt för med sig sjukdomar. Få gäster kommer tillbaka när de har varit med om en liknande upplevelse. 

Därför finns det flera bra anledningar för både hotell och butiker att se över sina lokaler. En liten mus kan bokstavligen ställa till med stor skada. Det räcker att gästerna eller kunderna ser spår efter en mus, som spillning till exempel. Genast hamnar recensionerna på någon sajt eller tråd. Och sedan är det svårt att få bort statusen. Hotellet där det finns möss är dömt redan från början. Då är det bra mycket bättre att något liknande aldrig sker. 

Många företag kontaktar med jämna mellanrum experterna för att komma och inspektera deras butiker eller restauranger. Det är inte statens kontroller, som också är ganska regelbundna. Utan det är deras egna metoder för att ha en riktigt hygienisk arbetsplats. Livsmedelshantering och kundservice måste alltid ligga på toppen av listan över viktiga saker. För det är så du lyckas. 

Lär dig från andra

De flesta har en viss uppfattning om vad som krävs för att vara renlig av sig. Redan från barndomen så lär sig barnen de grundläggande reglerna. Men när du jobbar med livsmedel är det viktigt att gå ett steg längre. Att lyfta standarden och göra maten riktigt säker. För alla, både kunderna som ska äta den och de som jobbar med varorna. 

Därför är det bra med kurser där du får lära dig livsmedelshantering. De där små och stora tipsen som gör din verksamhet till den renaste i kvarteret. Lär dig grunderna och bygg sedan vidare därifrån. Det lönar sig att satsa på det här. Både från en moralisk synvinkel men även rent ekonomiskt. Du vill ju att recensionerna ska bli bra, och att kunderna ska komma tillbaka. 

Hur du blir av med råttor

Till att börja med kan du se över utsidan av butiken eller fiket. Marken närmast väggen bör vara så fri som möjligt. Det är snyggt med klätterväxter eller buskar, men det är också här som råttor och andra djur vanligtvis trivs. De vill ha ett visst skydd när de bygger sina bon. Sedan rör de sig inte långt därifrån utan är verksamma cirka 30 meter runt boet. Så här har du ett första steg, nämligen att inte hälsa dem välkomna i din närhet. 

Något annat som brukar locka till sig råttor är otäta avloppsstammar och rör. Håll efter ditt hus och se till att allting är i gott skick. Små hål kan bli större om en mus eller två försöker ta sig igenom det. Du kan även sätta upp metallnät vid ventiler och andra ställen där det är möjligt för en råtta att komma in. Ofta handlar det om de där små tilltagen som gör att du tjänar både tid och pengar. 

Skulle de trots allt våga sig fram kan du med fördel ställa ut en råttfälla eller två. Som de gör i parkerna, där bänkarna är permanenta fällor. Det finns analoga men även digitala råttfällor. Så långt det är möjligt försöker du hålla giftet borta från din verksamhet. 

Hjälp med att stoppa råttorna

Nu är det inte så lätt att bli av med råttor, eller andra skadedjur för den delen. De är seglivade och otroligt envisa. Eftersom de är bra på att föröka sig och snabbt blir könsmogna kan ett råttpar ge upphov till 1000 nya exemplar varje år om det vill sig riktigt illa.

Det bästa brukar därför vara att kontakta en specialiserad firma som kan hjälpa dig med sanering. De inte bara tar hand om de som redan finns där, men kan även hjälpa dig förebygga problemet. Så vänta inte för länge utan ta itu med saken så fort du misstänker att du fått besök av skadedjur. De har ingenting att göra i närheten av livsmedel eller andra saker som är tänkta för människor. Alla har sin plats i naturen. 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *