Löpande bokföring är viktigt för kulturarbetare med eget företag 

Untitled

En del tycker att det är den tråkigaste delen av en verksamhet. Att registrera och bokföra all information för att sedan göra uppställningar och rapporter. Eftersom avgifter och löner måste betalas ut i tid gäller det att hålla ordning och reda. Som många andra tycker jag att det är bäst att lägga ut allt detta arbete på en utomstående firma.

Det lönar sig att låta proffsen ta hand om din bokföring, det är i alla fall min erfarenhet. Dels så slipper du tänka närmare på det. du bara samlar in allt underlag och lämnar över det till dem. Ibland kan det räcka med att ta bilder och skicka underlaget på elektronisk väg. Men sedan så har en bra bokföringsfirma möjlighet att ge dig goda råd och faktiskt hjälpa dig att tjäna pengar. Som kulturarbetare är detta mycket viktigt.

Vikten av bokföring

Alla transaktioner i en firma ska bokföras. Minsta lilla utgift eller inkomst ska skrivas in på rätt ställe, och det måste kunna bevisas med kvitton eller fakturor. Min handläggare säger att jag inte får kasta någonting, utan allt ska med i redovisningen. Då och då görs det stickprov och då måste allt vara i sin ordning. Och bokföringen måste sparas i flera år. En kulturarbetare med eget företag gör väl i att hitta en bra bokföringsfirma som kan ta hand om allt detta och lite till. Bokoredo kan sköta din löpande bokföring i Stockholm och se till att du har alla papper under kontroll.

För kontroll är viktigt att ha, på flera olika sätt. Dels vill du veta vad som går ut och kommer in, speciellt viktigt vartefter företaget växer och du inte gör allting själv. Men att ha kontroll över läget innebär så mycket mer än detta. Jag vill också kunna se vilka avdelningar eller kampanjer som fungerar bäst. Var jag kanske måste sätta in lite extra resurser och var det är dags att ge upp. Genom att ha full kontroll över min bokföring så kan jag se när det kanske behövs extra finansiering.

70-6-2-bokforing-redovisning-egen-verksamhet

Ett blomstrande företag

Det finns flera olika faktorer som påverkar huruvida ett företag lyckas eller inte. Till att börja med måste du ha bra produkter eller tjänster. Ett koncept som behövs på marknaden och där du kan tänkas ha en chans. Gärna inom ett område där du har både kunskap och passion, för det är alltid lättare att jobba hårt när man trivs. Jag har haft turen att kunna jobba med något som jag verkligen tycker om, jag ser varje dag som ett tillfälle att uttrycka mig. Men allt detta måste sedan kombineras med marknadsföring, bokföring och kontroll. Detta är verkligheten som inte kan ignoreras.

Du behöver ett bra namn och en passande logo till företaget. Logon kan sedan komma igen på flera olika ställen, bland annat de sociala nätverken. Välj en färg och en bild som passar till verksamhetsområdet. Ibland kan det vara svårt att komma på ett bra namn, mycket är redan taget. Men det lönar sig att välja noga, det kommer att bli en del av ditt koncept. Här hittar du 3 punkter för att byta namn på ditt företag. Alla dessa förberedelser eller förändringar tar tid, men det handlar om en lönsam investering.

När du sedan satsar på din marknadsföring, i alla dess former, så kommer bokföringen att ge dig en bild av vad som fungerar. De flesta moderna program som används på bokföringsfirmorna kan ställa samman rapporter som ger dig en klar bild av olika sidor av verksamheten. Du kan även använda dessa för presentationer, kanske när du besöker din bank. Jag har sett hur viktigt det är med löpande bokföring, och att ha någon vid din sida som verkligen vet vad alla siffror står för.

Kulturarbetare som går framåt

Att driva en verksamhet handlar om att växa. Både med sitt företag, men också som människa. Naturligtvis kan det variera lite från bransch till bransch, men principerna är de samma. Innan jag satte igång med eget så visste jag inte så mycket om planering, bokföring, strategier och marknadsföring. Det har gjort mig till en starkare person när jag ser hur det hela går framåt.

Inte alla är lika glada för vad de har och den image de har skapat. Ibland uppstår det problem och de byter namn eller stil. Till och med en del stora företag har bytt ut sin logo och gjort namnet mer internationellt. Troligtvis för att klara sig bättre i den hårda konkurrensen som finns. Jag befinner mig inte alls på samma nivå, så jag behåller mitt namn och logo. Aftonbladet skriver i denna artikel om klubben som hotade med att byta både namn och ort.

Flera bra genvägar

Det kan tyckas som att bokföring bjuder på få genvägar, allt är styrt av lagar och regleringar. Men min bokföringsfirma har varit till stor hjälp på olika sätt. Dels så sköter de den löpande bokföringen perfekt. Jag har ingenting att klaga på, tvärtom. Alla avgifter betalas in i tid och jag får alltid fina uppställningar där jag kan se exakt vad både de och jag har gjort. Om jag har frågor så är det bara att skicka ett litet mejl så ringer de upp nästan med en gång.

Piggy Bank on Money

Piggy Bank on Money

Men min firma har också lyckats komma upp med en del genvägar som gjort att jag tjänat pengar. Du kan planera din ekonomi inom ramarna för vad lagen säger och ändå spara pengar. Speciellt när det kommer till skatter och vid vilken tidpunkt du gör vissa transaktioner. Här har de varit till stor hjälp, jag hade aldrig kunnat komma på det där av mig själv.

Så även om det kan kännas jobbigt ibland att behöva registrera alla dina rörelser så är det till nytta i längden. Ibland ser jag saker i rapporterna som jag inte riktigt hade insett annars. Min bokföringsfirma hjälper mig med allt det ekonomiska och deras goda råd är ovärderliga. De har gjort att jag ser lite annorlunda idag på ekonomi och redovisning. En kulturarbetare, som alla andra yrken, behöver hjälp med detta.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *