Lära barnen äta och dricka själva 

När barnen är nyfödda så känns det som att de äter nästan jämt. Man blir så trött av att stiga upp flera gånger om natten för att mata och amma. Men denna tid går ganska snabbt över och vips så är det dags för nästa fas- barnen ska lära sig äta och dricka helt själva. Om man inte börjat redan tidigare så är det ju dags med så kallad riktig mat vid sex månaders ålder. Men det tog ytterligare några månader innan vi började med egen sked, de är ju för små för att kunna greppa den riktigt.

187-5-barn-ata-drickaMen runt ett- års åldern så blev det allt mer att äta själv, och då fanns det några bra tips vi fick av andra föräldrar som verkligen hjälpte. Sedan beror det ju på barnet själv om det fungerar, men man kan alltid pröva. Bland annat så fann vi att det hjälpte med speciella bestick och muggar, sådana som var utformade för små händer och personer. Det finns några stycken att välja mellan och ibland får man pröva sig fram till vad som är bäst för den lille.

Redan vid tidig ålder så kan en liten bebis dock hålla i nappflaskan själv, vare sig den är fylld med vatten eller välling. Klean Kanteen nappflaskor för barn är ett smart alternativ till din bebis. Vi tyckte de var riktigt bra, och drickandet flöt på så bra. Det är ju inte bara för föräldrarnas skull som ett barn ska lära sig äta och dricka själv, så att vi vår vila lite. Framför allt så är det ju bra för deras utveckling, de kommer att bli delvis oberoende vilket är precis vad de behöver.

Detta är viktigt att komma ihåg när det blir dags för mer fast föda och dricka, eftersom det kan bli ganska kladdigt. Små barn tycker om att röra vid maten och även om de använder sked så är det inte allt som når fram till munnen. Här är en gul pipmugg för barn från Klean Kanteen som är perfekt för det lilla barnet som vill öva på att dricka själv. Det blir mindre spill vilket kan vara skönt.

En del barn tycker om att äta all slags mat, de är nyfikna och prövar gärna på nya maträtter. Andra barn är mer kräsna, eller så vill de inte blanda maten. Det är lätt att bli stressad, men ett bra råd vi följde var att se på en hel veckas matintag. Om ungen inte vill äta köttbiten idag så kanske han älska kycklingen imorgon. Och om tomaterna som serveras till middagen på måndag är så goda kanske det inte gör något om gurkan på tisdag inte faller i smaken. Det tar bort en hel del stress kring barnens mat om man ser på hur mycket de äter totalt under veckan. Faktum är att det är väldigt ovanligt att ett barn inte får i sig all näring, så egentligen kan vi föräldrar slappna av lite.

Sedan kan man ju alltid be om råd, det är inget fel med det. Alla som har barn vet att det ju inte bara handlar om kärlek och omsorg, lite kunskap måste man också ha. Därför kan det vara skönt ibland att fråga sin mamma, barnens doktor eller någon annan som har större erfarenhet eller utbildning. I Örnsköldsviks Allehanda svarar experten på frågor om barnets mat och dryck. Man kan lära sig mycket genom andra föräldrars tankar och frågeställningar.

Ett annat gott råd vi fick var att göra måltiderna trivsamma. Barnen lär sig snabbare att äta och dricka själva om de förknippar mat med något trevligt. Så vi stänger av telefonerna och sätter oss ner allihop tillsammans, dukar gärna lite fint och har gärna en blomma på bordet. Detta har gjort att vi alla ser fram emot måltiderna, även om en del av familjen är lite mindre och kanske inte äter lika fint som oss andra. Det är roligt att se när barnet börjar få grepp om det här med ätande och mat. När skeden allt fler gånger når fram med nästan all maten och fingrarna används allt mindre. Ibland saknar jag nästan den där tiden med smet och mat i håret, men bara nästan.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *