Konsten att följa en graviditet

1736-1

Kvinnor har fött barn i flera tusen år. Det är något helt naturligt men ändå ganska skrämmande. Speciellt om det är första barnet eller om du haft en dålig erfarenhet. Samtidigt så är det ett litet mirakel, något du aldrig kommer att glömma. Därför är det bra att göra vad du kan för att det ska bli en positiv upplevelse. Något som du och din partner har varit med om tillsammans. Och som gett er ett nytt litet liv att ta hand om och älska.

De allra flesta gör vad de kan för att hålla sig sunda under graviditeten. Om du planerar att skaffa barn så är det vanligt att komma igång med en bra kost redan innan du blir befruktad. Sluta röka, börja motionera och ta vitaminer är alla en del av förberedelserna. När sedan graviditeten är ett faktum så fortsätter du med din livsstil. Gör allt du kan för att både du och bebisen ska må bra. 

Stöd och hjälp hela tiden

Det är en fantastisk sak att bli med barn. Speciellt när du börjar känna rörelserna och sparkarna där inne i magen. Men över huvud taget det faktum att något växer inuti dig, en liten varelse som är en del av dig själv. Det förhindrar dock inte att du kanske känner dig lite ängslig. Att vara gravid och föda barn är en stor sak, som också kan göra mycket ont. Hur du kan ta hjälp av doula under graviditet

En doula är kort sagt en kvinna som hjälper dig föda barn. Inte med en massa medicinska råd och förslag utan genom att vara ditt stöd. Hon kan olika tekniker för att slappna av och minska smärtupplevelsen. Du kanske går en kurs, och hon kan vara med för att hjälpa dig komma ihåg och utnyttja teknikerna fullt ut. Hon tar aldrig över, utan är där för dig och din partner som ett extra stöd att luta sig på. För invandrarkvinnor kan det vara skönt att ha en doula som talar hennes språk. Se mer på https://www.fodautanradsla.se/sv-SE/gravid/boka-profylaxkurs-privat-39750427

1736-2

Förbered dig för en lättare födsel

Förutom att ta hand om din kropp och äta en sund kost så finns det faktiskt utbildningar du kan gå för att få en lättare födsel. Din doula kan ge dig råd och kanske föreslå något, annars brukar det finnas flera alternativ på de flesta större orter. Viktigt med profylaxkurser. På dessa kurser får du lära dig andas på ett sätt som minskar smärtorna vid förlossningen. Du förstår bättre vad som händer och hur du kan ha större kontroll över din egen kropp. Det kommer fortfarande att göra ont, men du klarar av det bättre om du kan slappna av och andas hela tiden. 

Flera av dessa kurser inkluderar din partner. Det handlar om att känna sig trygg i en relativt svår situation. Kvinnor har fött barn sedan tidernas begynnelse, men det har aldrig varit lätt. Vissa faktorer gör det enklare, men det är ett ganska stort barn som ska ut. Om du har en bra relation så kan det ge dig en extra arm att luta dig på. Hen kan påminna dig om hur du ska andas och tillsammans kan ni välkomna ert lilla barn. 

Härligt att lära sig mer om processen

Alla kommer ihåg Lennart Nilssons banbrytande böcker om graviditet och födsel. De visade embryot när det bara var en liten prick i livmodern. Många har haft glädje av att kunna se inuti sin mage, så att säga. Ultraljudet är fantastiskt, men såvida det inte är tredimensionellt så ser du bara konturerna. Då är Nilssons bok något att ha som referens. Efter den har andra följt i hans fotspår, och bidragit med ännu fler och bättre bilder av bebisens utveckling. Både fotografer och doula följer en graviditet. 

Alla är olika men många tycker att det blir lättare att hantera alla förändringar i kroppen om du vet vad som händer. Det kan även bli enklare att relatera till den lilla om du ser bilder av andra foster, och hur de utvecklas. Plus att det bara är så fantastiskt att det går att ta bilder inne i magen. Vetenskapen har gått framåt och nu kan du dokumentera mirakel medan de är igång. 

1736-3

Hur du kan föda utan rädsla

På vissa sjukhus får du ta med dig levande ljus, musik och andra saker som kan ge dig det där lilla extra i samband med förlossningen. Det är för att de förstår hur viktigt det kan vara att skapa ett minne, att göra barnets födsel extra mysig. Eller i alla fall mindre jobbig, för allt det där gör att du känner dig avslappnad. Du kan ju inte ta ett glas vin för att bli lugn, men musik och dofter kan göra sitt till. 

Genom att börja med alla förberedelser så fort som möjligt så blir det en vana. Du kommer att kunna andas ordentligt under vilka omständigheter som helst. Profylax var väldigt populärt för flera år sedan, men efter ett tag så slutade många ta kurserna. Nu har de insett att du kan ha stor nytta av dem och de har fått ett uppsving. De flesta gravida kvinnor vill nog ha all den hjälp de kan få. Efter flera timmar med värkar är du trött och redo att se ditt barn. Då kan andning och avslappningsmetoder göra stor skillnad. 

Göra allt för att ta hand om dig själv

Något annat som också har visat sig hjälpa är yoga. Dels för att stärka din kropp och ge dig lite motion under graviditeten. När du börjar bli stor som en flodhäst och knappt kommer in i badrummet så är det inte så lätt att göra mycket annat. Sedan när det är dags för att föda så har du ännu mer chans att klara av andningen. 

Det är ett privilegium för en fotograf att följa en graviditet, likaså för doulorna. Men framför allt är det något alldeles speciellt för föräldrarna. Gör allt du kan för att det ska gå bra. Förbered dig för smärtorna genom att gå profylaxkurser och på andra sätt ta kontroll över dig själv.