Ansvarsfullt fiske i fjällen

Fiske är en populär fritidsaktivitet. Faktum är att den nästan är för populär. Många sjöar och naturområden har begränsats med restriktioner. Myndigheter och privata ägare vill bevara den ekologiska mångfalden. Så är även fallet med fjällen, där myndigheterna verkligen vill vara på tårna för att människornas närvaro inte ska få för stora konsekvenser.

Många av reglerna är inriktade på hur mycket man får fiska. Det är generellt sett länsstyrelsen som bestämmer kvantiteten. Det kan också finnas regler för vad man får göra med fisken. Ibland måste man kasta tillbaka vissa fiskarter.

I en del regioner är länsstyrelsen i behov av mer information om naturen. Besökarna måste därför rapportera om de fiskar de tar upp från vattnet. Denna information är otroligt viktig för Länsstyrelsen. Den hjälper till med att planera för eventuella insatser, exempelvis om någon art har blivit sällsynt.

Krasst sett kan man tycka att staten inte borde lägga sig i medborgarnas fritidsaktiviteter. Vi har fiskat sedan urminnestider och det är märkligt att någon annan ska få bestämma hur det går till. Samtidigt måste man vara medveten om att klimatförändringarna skapar nya utmaningar. Man kanske också bör rannsaka sig själv. I detta land behöver vi inte direkt fiska och jaga för att hålla oss mätta.

En annan viktig detalj med fjälläventyret är ditt val av utrustning. Många människor tar med sig tält och dylikt för att klara sig i naturen under några dagar. Det är viktigt att du plockar undan allt skräp efter dig när du lämnar. 

Du får endast ta med dig din hund om den inte utgör någon fara för andra djur i skogen. Det kan dessutom finnas andra djur i skogen som utgör en fara för din hund. Under nätterna bör du hålla hunden skyddad. Dina hundar trivs bra i artfex hundburar.

Ansvarsfullt resande

Vi pratar mycket om ansvarsfullt resande i relation till hur vi tar oss till destinationen. Flygskam är en term som har blivit på tapeten. Men hur ska vi egentligen bete oss när vi kommer fram till vår destination?

Svenskar är kända för att festa i länderna runt Medelhavet. I fjällen festar vi däremot inte. Ibland kan vi dock agera ansvarslöst.

  • Ett exempel på detta är alla campingplatser som inte har blivit städade. Det kan ligga kvar bråte och en massa skräp. Detta är givetvis dåligt för naturen och skapar mer arbete för de lokala myndigheterna.
  • Turisterna lämnar inte bara kvar skräp. Ibland lämnar man hela bohaget när man åker hem. Tält och annan utrustning blir alltså kvar i naturen på grund av att man inte orkar ta den med sig. 
  • Allemansrätten ger oss rätten till att vistas i naturen. Allemansrätten innebär också att vi ska agera under ansvar. Du kan exempelvis inte hugga ner träd eller annat utan anledning. Myndigheterna måste bli bättre på att undervisa om skyldigheterna och rättigheterna gällande allemansrätten.

Detta gäller inte bara människor. Vi har redan pratat om vikten av att kontrollera din hund även om ni befinner er i det fria. På nätterna kan du även behöva skydda din hund från andra djur.

Sen får vi inte glömma själva resan till fjällen. Din hund vill säkerligen resa säkert, artfex medium för säker transport av din hund.

Tänk på att resan ofta tar mer än en dag. Man kan visserligen flyga till fjällen. Majoriteten av alla turister brukar dock åka bil. Det finns också ett alternativ att ta tåget. Att åka tåg kan dock bli besvärligt om man tar med sig djur. Man måste på förhand kolla upp så att tåget accepterar djur. 

Inför avfärden

Inte alla sorters fiske är tillåtet i fjällen. Det är inte heller tillåtet att lämna kvar saker i vildmarken. Allt detta har vi dock redan pratat om. Men hur förbereder man sig på bästa sätt för att ge sig av på ett äventyr?

Om det är din första resa behöver du verkligen kontrollera din packning. Man vill kunna resa lätt, även om man behöver ta med en hel del proviant. Tänk på att vandrande tar på krafterna och man måste därför fylla på med kalorier. Det finns exempelvis torrfrusen mat som är enkel att bära. 

Det kan också vara en bra idé att ta med lite chokladkakor. Godis med mycket socker ger dig en hel del kalorier. Viktigast av allt är dock att ta med tillräckligt med ombyten.

När du anstränger dig fysiskt blir du svettig. Fjällen har dock ett kallt klimat, vilket gör att du snabbt kan bli kall i kroppen. Du bör stanna för att byta kläder när du känner att du har blivit kall. Annars riskerar du att bli sjuk. Det kan räcka med att byta underkläder för att få upp värmen igen.

Du bör därför packa ner tillräckligt med ombyten för den tid som du ska vara borta. Detta kan tyvärr dra på dig onödig vikt. Samtidigt är detta ett nödvändigt ont. Du vill inte vakna upp sjuk när du befinner dig på din semester.

Utöver detta finns det många andra saker som kan vara nödvändiga. Du bör ta med dig någon form av kommunikationssystem för att kunna ringa efter hjälp om något går fel. Ibland kan man hyra en slags walkie-talkie. Annars ligger det nära till hands att ta med en vanlig mobil. Kontrollera dock på förhand att du kommer att ha täckning när du är i vildmarken. Du kan kontakta din operatör. 

Sammanfattning

I den här artikeln har vi gått igenom flera praktiska tips. Låt oss skapa en liten checklista där vi kan sammanfatta några viktiga punkter:

  • Kontrollera vilka regler som gäller hos Länsstyrelsen. Tänk på att det finns olika Länsstyrelser i Sverige. 
  • Ta med dig bekvämligheter för din hund. Du bör också ta med saker som kan skydda din hund mot andra djur.
  • Ta med flera ombyten. Du kommer bli svettig och det är alltid bra att byta kläder när du har blivit kall. Detta är ett måste för att du ska känna dig pigg och kry under hela semestern.
  • Det finns ingen anledning till att överdriva fiskandet. Även om du slänger tillbaka fisken så kommer du skada deras munnar. Tänk på att reglerna finns till för att man ska kunna bevara den ekologiska mångfalden. 

Det finns dock faktorer som vi inte har gått igenom i denna artikel. En del människor åker till fjällen för att jaga. I detta fall behöver man planera ännu noggrannare. När man jagar i södra Sverige är det ofta enklare, eller om man ska träna hunden inför vildsvinsjakten.

Fjällens klimat ställer till med problem som endast kan lösas om man är väl förberedd. Du kan aldrig underskatta de hinder som tillkommer när det är kallt och snöigt, speciellt om du kommer från södra Sverige. 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *